Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Život i filozofija

Takmičenje sa samim sobom

Nikola Man

Ovo je moj prvi tekst u polju mentalnog zdravlja i ličnog razvoja tako da moram još jednom da napomenem da nisam ekspert i da su stvari o kojima ću pisati bazirane na onome što je meni pomoglo ili što sam savetovao prijateljima i dalo je rezultata. Tekstovi u ovoj sekciji su prijateljski saveti, ne dolaze od eksperta, ja sam samo fanatik za čitanje o ovoj temi tako da nemojte uzimati moje reči zdravo za gotovo, ali ako bude Mrvica koristi od ovih tekstova, ja ću biti zadovoljan.

Jedina osoba sa kojom se treba takmičiti i sa kojom se treba porediti ste vi sami. Ova ideja je popularna u krugovima ličnog razvoja ali retko kad neko zađe u detalje zašto je to slučaj. Najbolji primer ovoga je polje moje ekspertize – fitnes. Genetika igra ogromnu ulogu u tome koliko mišićne mase možete da izgradite, kako će ti mišići izgledati i jedina osoba sa vašom identičnom genetikom ste vi. Nema poente porediti se sa modelima iz magazina, glumcima i ljudima iz fitness industrije na Instagramu. Često su te slike sa kojima se poredite napravljene da izgledaju bolje od realnosti. Ali to nije jedini problem, ti ljudi su često i genetska elita i uprkos svom trudu verovatno nikada nećete izgledati kao oni, ali to ne sme da bude razlog da se ne trudite oko sebe. Takođe može biti kobno ako poredite vaše telo nakon godinu dana treniranja sa nekime ko se time bavi deceniju ako ne i više. Ako se poredite sa samim sobom onda ćete vremenom dostići najbolji izgled moguć za vas i to je po mom mišljenju vredno truda i rada.

Drugi razlog što mislim da je najbolja opcija porediti se samo sa sobom i ni sa kim drugim je to što igru poređenja ne možete da pobedite, jednostavno ne možete jer će uvek postojati neko na planeti ko je bolji. Materijalizam je sveprisutan i za neke sve se vrti oko novca, ali ako uzmete da poredite zaradu ili to što imate sa drugima, nije samo da nećete već ne možete pobediti. Možda u vašem komšiluku zarađujete najviše i imate najveći stan, ali onda će američki advokati imati više od vas, a od njih će neki preduzetnici, a od njih će sportisti, a od njih bogati naftaši, a od njih Bill Gates i Jeff Bezos. To se može primeniti na bilo šta, od sposobnosti da šutirate trojku u basketu preko cene patika koje nosite pa sve do toga koliko knjiga čitate nedeljno. Zaviditi nekome je totalno besmisleno jer ništa produktivno neće proizići iz toga i samo ćete biti u začaranom krugu negativnosti. Isto kao i sa genetikom iz pasusa iznad, nemate istu početnu tačku sa ljudima sa kojima se poredite, ali imate istu početnu tačku sa samim sobom.

Zato krenite da se poredite sa samim sobom jer samo vi ste imali vaš život, vašu genetiku, vašu tragediju, vaše iskustvo i zato ste najbolje merilo. Ako ste isti kao vi od pre godinu dana ili ako ste gori nego pre godinu dana onda je vreme da se nešto menja. Krenite od malih stvari jer će sitne promene da se akumuliraju kroz duži vremenski period i to će vam omogućiti da napravite veće i bitnije promene kasnije.

Uvedite jednu malu promenu u vaš život, bilo da je to da čitate knjige češće, da se hranite zdravije, da trenirate, da upoznajete nove kul ljude, da se češće smejete ili bilo šta drugo jer to će vas učinit malo boljim danas nego što ste bili juče. Ovo se može primeniti na koji god problem da imate ili šta god da želite da unapredite. Zapanjiće vas to koliko može da se napreduje sitnicama ako se trudite da na kraju svakog dana odgovorite potvrdno na sledeće pitanje: „Jesam li danas uradio nešto da budem bolji sutra?“