Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Život i filozofija

Zašto je kontekst bitan?

Nikola Man

Današnji tekst će biti kratak (bar se nadam).

Zamislite scenario u kome vam neko priđe i pita vas sledeće pitanje: „Koji auto je najbolje kupiti?“

Verovatno biste mislili da vam ta osoba nije dala dovoljno informacija ili da nije normalna ili da je glupa ili oba. Kako kog đavola mogu da znam odgovor na to pitanje? Za koju svrhu ti treba auto? Kakav ti je budžet? Šta voliš da voziš? Da li imaš porodicu? Koliko imaš godina?

Ovo su samo neka od bitnih pitanja koja vam mogu pomoći da priđete bliže tačnom odogovru na pitanje iznad – da saznate koji auto je najbolje kupiti za nekoga. Slede dva konkretna slučaja:

Zamislite udatu ženu sa stabilnim poslom, u kasnim tridesetim koja želi siguran auto kojim će da odveze decu u školu i da obavi šoping. Auto koji preporučite njoj će biti dosta drugačiji nego onaj koji preporučite bogatom, single muškarcu, u četrdesetim godinama života koji želi da impresionira mlade devojke koje nije teško impresionirati. U drugom slučaju će preporuka verovatno biti nešto skupo i brzo sa estetikom na umu dok će preporuka u prvom slučaju morati da uzme u obzir i pristupačnost cene i funkcionalost pa će možda to biti neki porodičan auto.  

Verovatno se pitate zašto pominjem sve ovo. Pominjem zato što ljudi uglavnom ne razmišljaju o kontekstu kad traže savete za ishranu i vežbanje. Žele da znaju koja je najbolja dijeta i najbolja vežba. Sa ovom celom pričom o kolima na umu, verovatno možete da primetite da ne postoji jedan odgovor koji važi za sve. Sportista koji se sprema za neki događaj će imati drastično drugačije nutritivne potrebe od nekoga ko samo pokušava da smrša. Preporuke za dijetu ne zavise samo od cilja, takođe zavise i od istorije sa dijetama osobe u pitanju kao i od njihove genetike, preferenci, ukusa, životnog stila, posla kojim se bave, želje da se pridržavaju nekog režima, sposobnosti da podnesu odricanje i brojnih, brojnih drugih.

Isto važi i za trening – „Koja je najbolja vežba za grudi?“ – Opet, zavisi od milion fakotra. Jesi powerlifter? Ako jesi, onda će tvoj sport zahtevati benč presu sa šipkom. Ako te interesuje samo mišićni rast onda ima gomila opcija koja će zavisiti od preferenci, istorije povreda, građe i dosadašnjeg razvitka i tako dalje.

Tako da kada naiđete na nekoga ko zna o čemu priča, budite spremni da im date detaljan kontekst oko vašeg pitanja jer ćete tako osigurati bolji savet za sebe i nećete zvučati tupavo sa pitanjem „Koja je najbolja dijeta“. Generalno ni nema najbolje dijete ni vežbe, ali za konkretan slučaj i konkretne okolnosti verovatno i može da se nađe optimalno rešenje.

Ukratko, kontekst je sve. Probajte da razmišljate o kontekstu pitanja i odgovora, svađi i rasprava sa vašim prijateljima ili partnerom, idejama koje vam neko izlaže ili bilo čime (to jest svime) drugim.